Menu

West hampstead

A series of roof extensions, façade alterations and wider urban design interventions are proposed to provide vital additional student accommodation for the area, and to consolidate the disparate nature of the current building.

The existing building suffers from an overly complicated palate of materials, a lack of articulation at roof level and an unconvincing design that the LPA were keen for Tigg + Coll to resolve for the whole development.

The proposal looks to unite these numerous elements to create a more coherent overall scheme, and to resolve how the top storeys terminate to create a more convincing design.

Roof extensions have been added to the south, east and northwest blocks, to greater express how the upper façade sections end, and to provide additional student accommodation, freeing up more residential property in the area.

The solution required two differing approaches to the differing architectural elements on the site. To resolve the problem of terminating the top of the red brick façade, the vertical elements have been extended upwards to create the impression of a double height floor, differentiating this from the rest of the façade. This was then continued in iterative form throughout the main façade treatment. In contrast, the proposal for the dark section called for a thin profile roof to “float” above the existing building, giving the impression of a separate storey above that still reads as part of the overall whole.

In addition, a landscaping strategy has been proposed to open up the side walkway and Billy Fury Way, to create a more enjoyable space for users and pedestrians. The proposal extends beyond the immediate building surroundings to incorporate the access to Billy Fury Way from West End Lane, to provide a more appealing entrance space.