Menu

Urbanest

Interior fit-out to new building student accommodation in the City of London

Tigg + Coll Architects produced a concept design for an the interior fit out for Urban Nest student accommodation, for an exciting new-build building in the City of London, which includes part of the London Wall inside the building.

We designed an interior scheme for the student common areas, and reception space, which was focussed on the key brand values of customer service and student support. The reception desk was a key feature in the design, that put the front of house staff adjacent to the entrance to make an impact upon entering the building, whilst being designed as a multi-use surface that combines staff and student use, encouraging increased interactions.

On the top floors of the building, we reconfigured the access into the roof space by integrating the vertical circulation into the common areas, giving an immediate sense of arrival upon exiting the lifts. The staircase becomes a place to sit and socialise, with intimate study space behind. Zoning of the 14th floor maximises city views and integrates a student gym. Social space, active and digital games are offered, along with a screening area.

Building upon the impressive heritage of the site; once forming the Roman boundary wall of the city of Londinium, around 43AD, the interior design approach takes its cue from Roman Britain.

Integrating the mammoth structure of the building, the scheme proposes a palette of ceramics, mosaics, geometry, colour blocking, metalwork and stone, whilst curves and arches give a nod to the historic heritage of the site and subtly incorporate the urbanest logo.

The building also incorporates an incubator space which offers a range of private and shared co-working spaces for start-up businesses. We increased the connection between the ground floor and basement by introducing a large tiered auditorium for presentations and talks, allowing increased light into the basement. A pared-back, grown-up neutral palette with accent colours is applied to the incubator spaces, providing a calming yet invigorating space to work. The ‘Roman’ theme is visible in the material selection including mosaics, ribbed and textures wall coverings, and timber is employed to provide a warm and welcoming environment.