Menu

Sunken House

Creation of a 3000 sq ft basement and renovation throughout to a Notting Hill flat

TCA were appointed by a family in Notting Hill, to work on the huge expansion and fit out of their lower ground floor flat, where they are adding a 3000 sq ft basement and ground floor extension.

As you enter the property, the hallway is opened up to the main living space through glazed screens and exposed steels define the lounge area from the open plan kitchen which looks out to the rear garden through the new glazed extension under an existing terrace above.

The owners are lucky to have an unusually large rear garden, which the flat was previously disconnected to due to the lower ground floor level and very small lightwells that blocked out much of the natural light. We dropped the floor level internally creating generous 3m ceiling heights and pushed the garden back creating a larger lower terrace. The internal spaces connect out into the garden via a glass bridge over the lightwell from the bay window, or from the rear extension which looks out onto a concrete & corten steel water feature that flows between the top and bottom levels of the garden. The top area of the garden features a seating area with steel pergola, fire pit and barbecue.

This is one of our slightly more unusual renovation briefs and includes creating a party room under the garden featuring a bespoke bar, DJ booth, and sunken cinema area. The different uses are dramatically defined by a feature fireplace in the centre of the space, which will be finished in a strip of concrete that wraps over the floor, wall and ceiling and out in the external lightwell.

It has been crucial to observe the fine line introduced when an intimate private party venue is mixed with clean and elegant residential living spaces.The interior design features a base palette of elegant traditional Victorian panelling & details to the hallways and master suite that respect the original building. This is then interjected with more contemporary key pieces of joinery & concrete finishes to the bar area and kitchen extension that give the project a more urban industrial edge. This is layered with premium finishes including refined brass metalwork, antique mirror, timber parquet flooring and marble surfaces that maintain a sense of luxury throughout the scheme.