Menu

St Simons Avenue

Full refurbishment and extension to 1900's detached property in Putney

Tigg + Coll were commissioned by a growing family to extensively rework their detached Edwardian family home. The families evolving needs defined the requirement for better-programmed and more extensive usable space to solve the lack of interconnectivity. The project consisted of a full reconfiguration of the internal layout, including a two-storey brass framed glazed rear and basement extension.

Through an intensive briefing period we identified with the client the important adjacencies of use and set out parameters of privacy. From this flow diagram we developed how the family would like to live and use space in the future. The spatial hierarchy that subsequently developed brought clarity to the proposals and helped to define the internal architecture. Given the intrinsic benefits of these large Edwardian properties it was also important that spaces felt well defined avoiding vacuous impersonal space.

The resolution of the 12m long, two-storey fa├žade was to emphasise a sense of lightness and movement crafted in a patented brass fenestration that sits well against the backdrop of the existing masonry detailing.