Menu

Physic Place

A mid century mews house is reconfigured and extended for a family with a new patinated steel staircase linking the three story home.

The principal vision was to bring light and space to a compact Mews house footprint. Extending the ground floor into part of the rear garden allowed us to add an extra ‘room’ and locate both the kitchen and reception room around a courtyard garden linking the spaces and filing them with light.

Internal partitions were removed to maximize the sense of space and flow of the plan and allow the sculptural stair to sit proudly as a centerpiece and permeable screen to the entrance hall. The glazed doors to the courtyard garden slide away opening up the corner, again reinforcing the notion of openness and affords a seamless flow between inside and out. Wall panelling to the perimeter cleverly conceals both storage and ancillary spaces such as the ground floor WC and access to the garage, minimizing wall clutter which is key in such a tight space.

The combination of shades of off-white on the walls and warm timber on the floor create a space that feels modern and clean but welcoming at the same time. The folded steel staircase sits effortlessly in the centre of the plan allowing for light to penetrate through. The steel handrail continues the materiality of the stair and leads the user continuously through the house, and up to the master suite above.