Menu

Ladbroke Square

Notting Hill full house refurbishment to provide a contemporary home for a young family

Tigg + Coll Architects were asked to modernise and refresh this Georgian home on one of Notting Hill’s most desirable squares for a young family as their London hub. The existing house had a long and narrow footprint which created dark spaces internally. As well as lacking light the buildings irregular and angled walls created a difficult internal plan. The design intent was centred upon bringing light into the space, rationalising the internal floor plan and creating a stronger connection between the different floors.

The lower ground floor was designed to create a private social space for the family with the living space opening onto the rear garden. The ground floor is open plan and includes a reception, dining space, kitchen and seating area. On the first and second floor include generous sleeping spaces, both with large ensuite bathroom and dressing room spaces. The cramped roof space has been opened up to reveal a stunning lofty pitched space with living area and terrace benefitting from the afternoon sun which will be a study space and sleeping area for guests.

A robust neutral palette of high-quality materials has been used to form integrated and bespoke joinery that accentuates the Georgian proportions of the home. Connecting these floors is a sculptural contemporary oak staircase with a large roof light above. The stairs act as the pivot point within the design, a visual connection between the floors of the home.