Menu

Belgravia Mews House

New basement excavation and interior renovation to an existing mews house in Central London

Tigg + Coll Architects were approached by the client to completely redevelop an existing mews house in Belgravia, including the excavation of a new basement.

The existing house suffered with a poor internal layout and dark introspective spaces. Internally the property suffered from a lack of flow between the various living and private rooms, with the small narrow spaces feeling disconnected.

The proposal involved completely demolishing the house, retaining the front facade only, excavating a basement to the full extent of the small site, re-building the house above and rearranging the internal layout. To the ground floor the main living space has been opened up from front to back, creating one space with light streaming in from both sides. The individual activities of this space are definied not by walls, like in the original house, but instead by the orientation of the space and the placement of furniture.

The staircase becomes the focal point of the house, connecting the spaces vertically while each of the main living areas are directly accessed from this.

The design of the stairs evokes a sculptural quality and becomes a consistent element throughout each floor. By offsetting the threads from the perimeter walls the staircase appears to stand free in the space, reinforcing the appearance of this as a sculptural element. The stepped nature of the underside of the threads creates an interesting fanned texture as the stairs moves from basement to first floor.