Menu

Battersea Square Mews

New build town house development

Tigg + Coll Architects have recently completed a mixed-use, mews development comprising of 5 townhouses and apartments and retail space; fronting on to a public square in Battersea, south west London.

The primary objective and architectural approach of the scheme was to reflect the proportion and scale of the existing heritage assets that surround the development, whilst giving the terrace a strong contemporary character.

Externally the mews itself is read as a folded continuous terrace. Internally, each layout varies, exploiting its specific position and orientation. A key design driver was for each property to have as much natural daylight as possible, whilst protecting views and privacy throughout the site. The contemporary terrace directly references the visual cadence of vertical, repetitive elements typically used in the Victorian architecture of the neighbourhood. The rhythmic compression of the façade through deep reveals acts to break down the volume and brick massing of the mews, introducing small terraces to the upper floors.

Behind the façade, simple clean spaces are structured around the large glazed elevations. Each space within the houses works hard in both orientation and form to maximise natural daylight, which on such a constrained, urban site created opportunities for unique spatial relations that are not present in typical mews developments.