Menu
1 October 2018

III. Invention: Chapter King's Cross

III. Invention – Chapter King’s Cross

Typology: Co living

Completion: 2016

Size: 20,000sqft

Client: Greystar

The evolution of our learning and thinking on how young people live together culminated in this project at Chapter King’s Cross. We were appointed to reimagine more than 15,000sqft of social spaces that exist within and throughout the building. The existing building originally lacked a coherent internal spatial resolution and facilities to address student’s needs for both the present and future. We delivered a new communal and more inclusive reception space, private and communal study and social areas, a new gym, fitness studio, dual lecture spaces and ancillary office facilities.

A key move involved moving the reception desk and security barriers back into the space. This created a larger public lounge area to facilitate social interactions, meeting with students, friends, family, visitors and helped to facilitate a co-living environment.

The design for the refurbishment was conceived from the contextual history and local character of the area, drawing on the industrial heritage and language of the iconic King’s Cross Station.

We installed bespoke metalwork, textured glass and cantilevered feature light fittings, which are suspended above the gaming area, creating a dramatic platform for social gatherings and events. Residents can access the common areas across all of the Chapter residences. The upper floor café was reconfigured into a communal study area with an open kitchen for students to prepare refreshments. A range of spaces were provided for group and solo study, with a quiet study room designed for more focused working.